Traditionele chape wordt ook wel eens dekvloer of ondervloer genoemd. Het is een mengsel van zand, cement en water dat zich bevindt tussen de draagvloer (bijv. betonlaag of welfsels) en de bevloering (bijv. tegels, parket,...). Als basis voor de uiteindeijke vloer is het van groot belang dat deze van goede kwaliteit is. PURplus - Van Leuffelen weet dit als geen ander en zorgt voor een stevige, gelijke en warme basis.
Isolerende chape (= isolatiechape = lichtgewicht chape = isolatiemortel)
Door toevoeging van EPS isolatiekorrels (Starbeads Low Lambda 40), wordt er een isolerende mortel verkregen. De chape is veel luchtiger en weegt minder per kubieke meter. Door toevoeging van de speciale piepschuimkorrels isoleert hij beter dan gewone chape (maar minder dan PUR). Deze manier van werken wordt aangeraden wanneer er grote lagen moeten opgevuld worden of bij beperkte draagkracht. Belangrijk om weten is dat deze chapelaag niet geschikt is om rechtsreeks op te vloeren. Hiervoor moet er nog een eindchape op gelegd worden!
Uitvullingschape
Dit is een chapelaag met als doel een vlakke ondergrond te bekomen. Eventuele leidingen worden door de uitvullingschape ondergestopt (bijvoorbeeld als voorbereiding om harde PUR/PIR-platen op te leggen). Ook een hellingschape (bijv. op daken) valt hieronder.
Eindchape
Op deze chapelaag wordt de bevloering naar keuze aangebracht. Dit kan rechtsreeks in de chape (door de vloerder!) of na het uitdrogen. De droogtijd van de chapelaag is afhankelijk van de omstandigheden. Meestal is een week voldoende om voorzichtig over de chape te lopen (géén puntbelasting!).
Randisolatie
Randisolatie is niet meteen een optie. Het is verplicht om deze 'schuimlaag' rondom de chapelaag aan te brengen opdat deze zou kunnen uitzetten en krimpen zonder scheurtjes te veroorzaken.
Bewapening
Een chapelaag moet altijd verstevigd worden om barsten en scheuren te voorkomen. PURplus - Van Leuffelen voegt hiervoor op machinale wijze vezelcompound granit toe aan het chapemengsel. Dit product heeft vele voordelen t.o.v. de traditionele chapenetten:
Er wordt minder water gebruikt bij het aanmaken van de chape, waardoor deze sneller droog zal zijn. Het gevolg is een minimale uithardingskrimp en een sterke vermindering van het aantal scheurtjes in de dekvloer. Bovendien is de chape veel sterker doordat hij niet op één punt verstevigd wordt zoals bij de traditionele netten, maar over de volledige dikte van de chape. De pasta wordt immers optimaal gemengd door onze machines alvorens de chape als dekvloer wordt verwerkt. Tenslotte kan de vezelcompound aan het chapemengsel worden toegevoegd ter vervanging van vloerverwarmingsadditieven, waardoor u deze kost uitspaart.
Akoestische isolatie
Op verdiepingen is het soms aan te raden om een extra laag geluidsisolatie aan te brengen. Deze dempt het geluid zodat onder- en bovenliggende verdiepingen geen hinder ondervinden.
Meer info of prijsvragen?
Wenst u meer informatie of prijzen voor chapewerken? Neem vrijblijvend contact op!
Copyright PURplus bvba © Alle rechten voorbehouden